Meistä tuli…

Helsingin Sanomien tuoreen kuukausiliitteen aukeamalla vastaani katsovat kolmetkymmenetneljät  kasvot. Kukaan heistä ei naura. Seepian sävyisissä kuvissa suitut varusmiehet valmistautuivat siirtymään siviiliin. Ohi on. Jutun otsikko on Täältä tullaan, elämä!

Kuvat ovat keväältä vuodelta 1939.

Me kaikki tiedämme mitä tapahtui 30.11.1939.

Toimittaja Ilkka Malmberg jäljitti kuvien miehiä: heitä yhdeksän kaatui. Muiden – ainakin osan – kohtaloita kuvataan eikä juttu keskity sotatapahtumiin vaan siihen, millaista elämää miehet elivät sodan jälkeen. Kohtaloita on monenlaisia. Se, mikä korostuu, on kova työnteko, paikoittain jopa yltiömäinen. Ja se, ettei koettua saatu aina kerrottua läheisille.

Malmbergiä kosketti Linnan Pohjantähdessä sama kohtaus kuin minua. Se, jossa Koskelan torpan kaksi sankarivainajaa  palaa kotiin, vaikka vain yhtä osataan odottaa. Riipaisevaa onkin nyt se, että toimittajan mukaan  kohtauksella on todellisuuspohjansa Urjalassa: korpraali Arvo Huhtala ja veljensä Mauno. Arvo Huhtala kaatui 1940 helmikuussa ja Mauno vain muutamaa päivä myöhemmin. Ja kuten sanottu, todellisuus on aivan toista kuin fiktio: Huhtalan veljeksien kolmas, Matti kaatui vajaan kolmen viikon päästä Viipurissa.

Vastaavanlaisia tapauksia perheissä tässä maassa on varmaan lukuisia. Lukuisia.

Isältäni saamassani valokuvalaatikossa on paljon samankaltaisia kuvia: tuntemattomien miesten mustavalkoisia kasvoja, joissain nimikirjoitus: ’Kosunen’, ’Heikkinen’…Heistä en koskaan ole saanut tietää, mutta jossain nuoruuden vaiheessa he olivat olennainen osa isäni elämää. Valkjärvellä ja muualla.

Anssi Kela laulaa: ”meidän piti muuttaa maailma , meistä tuli muurareita , taksikuskeja, suutareita…”

Meidän piti.

Heidän piti. Ja muuttivatkin.

Ajauduin juttuihin muutaman juuri täysi-ikäisyyden saavuttaneen kanssa. Keskustelu, joka kosketteli sota-aikaa, oli kovin antoisa. Lopulta he kuitenkin kysyivät, mitä muuten oikein tarkoittavat sanat korsu ja kotirintama.

Esikoiseni astuu palvelukseen parin vuoden päästä. Hän tietää mitä sanat tarkoittavat. Varmasti.

Kommentti artikkeliin “Meistä tuli…”
  1. Laura sanoo:

    On mukavaa, että täällä blogien erittäin mielenkiintoisessa ja päivänpolttavassa ”huutomerkki”sarjassa on joukossa myös kirjoittamaasi hyvää ja rauhallista epiikkaa.

Jätä kommentti

css.php